Antik Şehirler
Dünya üzerinde ilk yerleşim bölgesinin kurulduğu, tarih boyunca en küçük topluluklardan en büyük imparatorluklara kadar pek çok medeniyetin yaşam bulduğu Anadolu coğrafyasındaki Antik Şehirler


Alacahöyük

ID : 1
Adı : Alacahöyük
Açıklama : Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan ve dört farklı kültür evresine ait yapılar ve kalıntılar içeren Alacahöyük’te en çok tunç Çağı ve Hititlerin etkileri görülür. M.Ö. 4 bin yılından bu yana kesintisiz bir şekilde yaşam alanı olarak kullanılan Alacahöyük’te farklı dönemlere dair pek çok eser gün ışığına çıkarılmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde de sergilenen eserler, tarihin gelişimine tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.
Fotograf :

Anavarza

ID : 2
Adı : Anavarza
Açıklama : Adana’nın Kilikya bölgesinde yer alan Anavarza Antik Kenti’nin kuruluş tarihi bilinmiyor. Roma İmparatorluğu döneminde ortaya çıkmış, fakat Kilikya’nın başkenti olan Tarsus’un gölgesinde kalmıştır. Pek çok tarihi kalıntıyla birlikte görkemli bir de Anavarza Kalesi bulunan antik kent, ileriki dönemde Anazarbus, Arap ve Bizans toplulukları arasında sürekli el değiştirmiştir.
Fotograf :

Aspendos

ID : 3
Adı : Aspendos
Açıklama : Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos, görkemli amfi tiyatrosu ve antik kalıntılarıyla göz kamaştırıyor. Ticaret yolları üzerinde bulunduğu ve Köprüçay Nehri sayesinde Akdeniz’e bağlanan Aspendos, çağlar boyunca ele geçirilmek istenen bir zengin kent niteliğindedir. Anadolu’da Roma döneminden günümüze ulaşan en eski tiyatroya sahip olan Aspendos Antik Kenti, günümüzde oyun, etkinlik ve konserlerin de sahnesi niteliğindedir. Antik çağlardan günümüze ulaşan Aspendos’un bir kilometre uzunluğundaki su kemerleri de oldukça önemlidir ve mühendisliğin gelişmişlik düzeyini gözler önüne serer.
Fotograf :

Zeugma

ID : 4
Adı : Zeugma
Açıklama : Büyük İskender’in generalleri tarafından M.Ö. 300 dolaylarında kurulan Zeugma, günümüzde Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlıdır. Mozaikleriyle ünlü olan bu antik kentin eserleri, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Çin’den Antakya’ya kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği kent olan Zeugma, bölgenin ticaret merkezi olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun da uç bölgelerinden biri olmasıyla oldukça zenginleşen kentin bir bölümü, sular altında kalmış ve kurtarma kazılarıyla birlikte pek çok eser gün ışığına çıkarılmıştır.
Fotograf :

Colossae

ID : 5
Adı : Colossae
Açıklama : Denizli sınırlarında bulunan Colossae Antik Kenti, Frigya’nın 6 büyük şehrinden biridir. En zengin dönemini Pers egemenliği döneminde yaşamış olan Colossae, Laodikeia’nın kurulmasıyla önemini yitirmiştir. Colossae Antik Kenti’nin kalıntıları akropol olan höyük tepesinde ve çevre arazilerde bulunur. Höyüğün kuzey bölgelerinde kayalara oyulmuş oda ve ev tipi mezarlar da görülür.
Fotograf :

Çatalhöyük

ID : 6
Adı : Çatalhöyük
Açıklama : Konya’nın Çumra ilçesinde, 9 bin yıl önce kurulmuş olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bölgelerden biridir. Bilinen ilk yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, tarihe ve yaşam biçimlerine de ışık tutar niteliktedir. Doğu ve batıda iki höyükten oluşan Çatalhöyük yerleşimleri, 2 bin yıl kesintisiz olarak kullanılmıştır. Buradaki yerleşim sakinleri, ilk tarım yapan toplulukları oluşturur. Değerli kalıntıları, topluluk yoğunluğu, sanatın ve kültürün gelişmesiyle şekillenen Çatalhöyük’ün evrensel bir önemi vardır.
Fotograf :

Efes

ID : 7
Adı : Efes
Açıklama : İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes, İyonya’nın 12 şehrinden biridir. M.Ö. 6 bin yılında kurulmuş olan bu müthiş kent, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Helenistik ve Roma dönemlerinde en zengin çağına ulaşan Efes Antik Kenti, nüfusu 200 bini bulan bir yaşam alanıydı. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası gibi pek çok önemli yapının bulunduğu bu görkemli antik kent, ziyaretçilerine tarihin dokusunu hissettirmeye devam ediyor.
Fotograf :

Hattuşaş

ID : 8
Adı : Hattuşaş
Açıklama : Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan ve Hititler’in başkenti olan Hattuşaş, UNESCO Dünya miras Listesi’nde de yer alıyor. İlk olarak M.Ö. 3 binde yerleşim bölgesi olarak kullanılmaya başlanan Hattuşaş, sanat ve mimari alanında da oldukça gelişmiştir. Boğa ritonları ve çivi yazılı tablet gibi pek çok önemli ve antik esere ev sahipliği yapan bu kent, Hatti, Asur, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait katmanlar barındırır.
Fotograf :

Kalamaki

ID : 9
Adı : Kalamaki
Açıklama : Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalamaki, diğer bir adıyla Kalkan, önemli antik kentlere yakın olması ve doğal güzellikler barındırması nedeniyle ilgi çekiyor. Likya Uygarlığı’nın kentlerine giden yol üzerinde bulunması ve güvenilir bir liman olarak kullanılması, bu bölgeye tarihi bir nitelik kazandırmaktadır. Pek çok güvercinin yaşam alanı olan Güvercinlik deniz mağarası da bu bölgede bulunur. Ayrıca Patara, Letoon ve Xanthos antik kentleri de Kalamakli’ye oldukça yakındır.
Fotograf :

Letoon

ID : 10
Adı : Letoon
Açıklama : Fethiye – Kaş karayolu üzerinde bulunan, Tanrı Apollon ve Artemis’in anneleri Leto adına kurulmuş olan Letoon Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan bölgelerden biridir. Yunan mitolojisinde bulunan Apollon ve Artemis’in annesi Leto adına kurulmuştur ve Likya’nın kutsal merkezidir. En önemli eserleri, Letoon’da bulunan üç tapınaktır ve birçok mozaikle önemli mitolojik sahneler resmedilmiştir. Daha pek çok antik eserin bulunduğu kent, M.S. 7. yüzyılda terk edilmiştir
Fotograf :

Laodikea

ID : 11
Adı : Laodikea
Açıklama : Denizli sınırları içinde bulunan Laodikea Antik Kenti, M.Ö. 1. yüzyılda Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden biriydi. Birçok antik yapıya ev sahipliği yapan bölge, Küçük Asya’nın 7 kilisesinden birinin burada olmasıyla Hıristiyanlık için de büyük önem taşıyor. Tiyatrolar, stadyum, gymnasium, meclis binası, Zeus Tapınağı, kilise gibi pek çok değerli eserin bulunduğun Laodikeia’da yazıtlar ve sikkeler, buradaki yaşama dair önemli bilgiler içerir. M.S. 194’te yaşanan bir deprem, tüm kentin yıkılmasına neden olmuştur.
Fotograf :

Miletus ( Milet )

ID : 12
Adı : Miletus ( Milet )
Açıklama : Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan Milet Antik Kenti, M.Ö. 38 yılında Roma imparatorlarının desteğiyle özerkliğini kazanmış bir bölgedir. Böylelikle İyon kentleri arasında metropol seviyesine gelmiş olan Milet’in günümüze kadar pek çok eseri ulaşmıştır. Milet, bir antik liman kenti konumundayken, zaman içinde Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla dolmuştur ve günümüzde denizden içeride bir konumda bulunmaktadır.
Fotograf :

Myra

ID : 13
Adı : Myra
Açıklama : Antik bir Likya kenti olan Myra, Antalya’nın Kale ilçesinde bulunur. Hıristiyanlığın ilk zamanlarında Likya’nın metropolü olan Myra’nın büyük tiyatro dışındaki bazı eserleri günümüzde tahrip olmuştur. Görkemli kaya mezarlarının bulunduğu Myra, “Yüce Ana Tanrıçasının Yeri1 anlamına gelmektedir Santa Claus olarak da bilinen Aziz Nikolaos Kilisesi’nin de bulunduğu Myra, bereketli topraklar üzerine kurulmuştur. Antik dönemlerde liman kentleri olan Myra ile Limyra arasında gemi seferlerinin yapıldığı ve ticaretin geliştiği de bilinmektedir.
Fotograf :

Olympos

ID : 14
Adı : Olympos
Açıklama : Antalya’nın en çok ilgi çeken bölgelerinden biri olan Olympos, Helenistik dönemde kurulan bir antik kenttir. Kentin kalıntıları doğudan batıya doğru akan nehrin iki yakasında bulunur. Akçay’ın ikiye böldüğü Olympos Antik Kenti, köprü ile birbirine bağlanmış ve bu yakalar iskele olarak kullanılmıştır. Olymppos’a yakın olan ve Çakaltepe olarak anılan bölgenin güneyinden sürekli çıkan alev, efsanelere de konu olmuştur. Caretta caretta’ların yumurtladığı bir kumsalın da bulunduğu Olympos, eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir.
Fotograf :

Perge

ID : 15
Adı : Perge
Açıklama : Tunç Dönemi’nde kurulmuş olan Perge, Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunur. Helenistik dönemde eski dünyadaki en zengin ve güzel şehirlerden biri olarak görülen Perge, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve günümüze değerli birçok eser bırakmıştır.
Fotograf :

Phokaia

ID : 16
Adı : Phokaia
Açıklama : İzmir’in Foça ilçesinde bulunan Phokaia Antik Kenti, 12 İyon kentinden biridir. İlk yerleşimi Yunanistan’ın Phokis çevresinden gelen göçmenler tarafından yapılan Phokaia, kısa sürede büyüyerek önemli bir liman kenti haline gelmiştir. Günümüze pek çok eseri ulaşmış olan kent, M.Ö. 494’e kadar süren İyon ayaklanması sırasında Persler tarafından tahrip edilmiş ve daha sonra eski gücünü toplayamamıştır.
Fotograf :

Sardis

ID : 17
Adı : Sardis
Açıklama : Likya Krallığı’nın başkenti olan Sardis Antik Kenti, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunur. Helenistik ve Roma dönemlerinde de önemli bir merkez olan Sardis, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olarak görülüyordu. Sardis Antik Kenti yakınlarında bulunan Bintepe Tümülüsleri, Lidya kraliyet mezarlığı oarak yapılmış ve antik çağların ünlü bölgelerinden biri olmuştur. Bugün, Sardis ve Bintepe bölgeleri UNESCO Dünya Miras Listesi adaylarındandır.
Fotograf :

Patara

ID : 18
Adı : Patara
Açıklama : Fethiye – Kalkan arasındaki bölgede yer alan Patara Antik Kenti, Apollon’un doğduğu yer olarak bilinir. Likya Birliği’ne başkentlik yapmış olan Patara, limanının zaman içinde kumlarla dolmasıyla örtülmüştür. Tepeye doğru bulunan antik kalıntılar, kutsal alanları ve tiyatroyu oluşturmaktadır. Bir liman kenti olan Patara’da eşsiz güzellikle sahiller de bulunur. Tertemiz deniziyle güneşin tadını çıkaracağınız en güzel bölgelerden biri olan Patara, sizleri bekliyor.
Fotograf :

Telmessos

ID : 19
Adı : Telmessos
Açıklama : Fethiye yakınlarında kurulmuş olan Telmessos, adını Tanrı Apollon’un oğlundan alır. Antik kalıntıları Fethiye’nin altında kalan Telmessos’un kurtarılan parçalarını görmeniz mümkün. Mendos Dağı’nın eteklerindeki Telmessos Antik Kenti’nin antik tiyatrosu ile kayalıklara oyulmuş mezarları ile birbirinden güzel plajlarla masmavi denizin keyfini de çıkarabilirsiniz. Doğal güzelliklerle şekillenmiş olan bu kent, yeşil ile mavinin buluşma noktalarından biridir.
Fotograf :

Xanthos

ID : 20
Adı : Xanthos
Açıklama : Likya Birliği’ne başkentlik yapmış, Fethiye yakınlarında bulunan Xanthos Antik Kenti, pek çok savaş görmüş ve yıkılan kent, sonrasında tekrar kurulmuştur. Bizans döneminde de piskoposluğun merkezi olan Xanthos, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alır. Likya, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarının önemli şehirlerinden biri olan Xanthos’un yapılarında Helenistik ve roma dönemi etkileri görülür. Arap akınları nedeniyle terk edilmiş olan kent, bugün yemyeşil doğanın ortasında tarihin izini sürenleri bekliyor.
Fotograf :

Hierapolis

ID : 21
Adı : Hierapolis
Açıklama : Bir doğa harikası olan Pamukkale yakınlarında bulunan Hierapolis Antik Kenti, M.Ö. 190 yılında kuruldu. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Hierapolis, en değerli zamanlarını Roma döneminde yaşamıştır. Pek çok eserin günümüze ulaştığı bu kentin Hıristiyanlık inanışı için de önemli merkezlerden biridir. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Aziz Philppus’un burada öldürülmesi, kente dini bir önem kazandırmıştır. Şifalı sularıyla Pamukkale’nin de kente oldukça yakın olması, Hierapolis’in her dönem ziyaret edilmesini sağlamıştır.
Fotograf :

Termessos

ID : 22
Adı : Termessos
Açıklama : Termessos, Güllük Dağı’nın üzerine inşa edilmiş ve Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Mükemmel doğası ve tarihi zenginlikleriyle Milli Park kapsamına alınmış olan Termessos Antik Kenti, etkileyici güzelliğiyle unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Pek çok antik eserin günümüze ulaştığı kent olan Termessos’ta farklı büyüklük ve çeşitte altı tapınak bulunur. Henüz bir kazı çalışması başlamamış olan Termessos, gizli kalmış sırlarını sizlerle paylaşmayı bekliyor.
Fotograf :

Limyra

ID : 23
Adı : Limyra
Açıklama : Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan Limyra, bir dönem Likya uygarlığının da başkenti olmuş bir antik kenttir. Pek çok eserinin günümüze ulaştığı Limyra, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olmuş, daha sonra da Arap akınları nedeniyle terk edilmiştir. Eski adı Zemuri olan Limyra’nın, M.Ö. 5. yüzyıldan beri var olduğu bilinmektedir. Zaman içinde giderek zenginleşen kent, Perslere karşı kurulan Likya Birliği’nin başkenti olmuş ve Likya’nın sönmeyen özgürlük ateşi burada yakılmıştır.
Fotograf :

Sagalassos

ID : 24
Adı : Sagalassos
Açıklama : Burdur’un doğal güzelliklerle bezenmiş kasabası Ağlasun yakınlarında bulunan Sagalassos, antik Pisidya kentlerinden biridir. M.S. 6. yüzyılda baş gösteren talihsiz olaylar ve sonrasında gelen Arap akınlarıyla, Sagalassos Antik Kenti terk edildi. İlk yerleşimleri M.Ö. 3 bine kadar uzandığı tahmin edilen Sagalassos, Büyük İskender’in kenti almasıyla adını duyurdu ve tarihte iz bırakan önemli kentlerden biri haline geldi. Günümüzde kazı çalışmaları hala devam eden Sagalassos Antik Kenti’nde pek çok önemli eser her geçen gün aydınlığa kavuşuyor.
Fotograf :

Assos

ID : 25
Adı : Assos
Açıklama : Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Assos, sönmüş bir volkanik tepenin ve andezit kayalıklarının arasına kurulmuştur. Antik dönemlerde andezit taşından yapılan dayanıklı lahitlerle ünlü olan Assos’tan günümüze pek çok eser ulaşmıştır. Ünlü filozof Aristotales’in bir dönem yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu kent olan Assos’un birçok önemli mirası bulunmaktadır. Kentin tepe noktasına yapılmış olan Athena Tapınağı, şehrin koruyucusu olan tanrıça Athena’ya adanmıştır ve Anadolu’da Dor düzeninde yapılmış olan tek tapınaktır.
Fotograf :

Pergamon

ID : 26
Adı : Pergamon
Açıklama : Anadolu ve Ege’nin el ele verdiği noktada kurulmuş olan Pergamon, İzmir’in Bergama ilçesinde hayat bulmuştur. Kentin koruyucusu sayılan Athena adına yapılmış olan tapınak ve pek çok mimari yapı, Pergamon’un güzellikleri arasındadır. Pergamon’daki ilk yerleşimlerin M.Ö. 3 bine kadar uzandığı bilinirken, kent, zaman içinde önemini koruyan bir bölgede bulunmaktadır. Akropol, asklepion, bazalika, allianoi gibi pek çok antik eserin bulunduğu Pergamon, sizleri Ege’nin en güzel yerlerinden biri olan İzmir’de ağırlamayı bekliyor.
Fotograf :

Afrodisias

ID : 27
Adı : Afrodisias
Açıklama : İlk kuruluşu M.Ö. 5 bin yılına kadar uzanan Afrodisias Antik Kenti, Yunan ve Roma dönemlerinde yapılmış ve günümüze ulaşan en değerli bölgelerden biridir. Aydın’da bulunan Afrodisias, aşk ve güzellik tanrıçası olarak yer alan Afrodit’e adanmış bir kenttir. Antik çağların en önemli sanat, heykeltıraş, mimarlık ve tapınma merkezi olan Afrodisias, pek çok yapısı ve görkemli Afrodit Tapınağı ile her dönem ilgi odağı olmuştur. Yıllar içinde yapılan ve günümüzde de devam eden kazı çalışmalarıyla bu değeri katlanarak artan ve önemli buluntulara rastlanan Afrodisias’ta, aynı adlı bir de arkeoloji müzesi bulunuyor.
Fotograf :

Halikarnassos

ID : 28
Adı : Halikarnassos
Açıklama : Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Bodrum’un antik çağlardaki ismi olan Halikarnassos, bugün oldukça değerli eserleri barındırıyor. 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan Halikarnassos, dünyanın yedi harikasından biri olan Mozolesi ile bugün bir açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. Mydos Kapısı, Tiyatro, Mars (Ares) Tapınağı gibi birbirinden değerli antik eserleri görebileceğiniz bu kent, muhteşem doğal güzelliklerin arasında sizleri bekliyor.
Fotograf :

Harput

ID : 29
Adı : Harput
Açıklama : Bugün Elazığ kenti sınırlarında bulunan Harput Antik Kenti, M.Ö. 2 bin yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Günümüze kadar ulaşmış olan görkemli Harput Kalesi, Urartu devrinin silinmez izleriyle bezenmiştir. ntik yerleşim alanı olan Harput bölgesinde görülecek birbirinden değerli eserleri barındırırken, Anadolu’nun geleneksel dokusunu da sizlere tanıştıracak.
Fotograf :

İotape

ID : 30
Adı : İotape
Açıklama : Akdeniz’in en sıcak kentlerinden biri olan Antalya’da yer alan İotape Antik Kenti, adını Kommagene kralı Antiochos’un eşinden almıştır. Roma ve Bizans dönemi kalıntılarını barındıran bu kent, pek çok eserin kalıntılarını barındırıyor. Antalya’nın Alanya beldesindeki bir koyda bulunan bu antik kent, keyifle gezilebilecek ve doğal güzelliklerle donanmıştır ve masmavi denizin önünde uzanır.
Fotograf :

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir