Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü - XML
Dilbilgisi Terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
181emir kipi(Derleme., buyurum kipi) Eylemin yapılmasını dileyen veya emreden isteme kipi, Türkçede bu kip 1. tekil ve çoğul kişiler için kullanılmaz. 2. tekil kişi için de ek kullanılmaz. 2. çoğul kişi için -in, -iniz, 3. tekil ve çoğul kişiler için -sin, -sinler ekleri kullanılır1. K.T. 2. K.T. gel 3. K.T. gelsin (gel-sin) - K.Ç. 2. K.Ç. gelin (gel-in) , geliniz (gel-in-iz) 3. K.Ç. gelsinler (gel-sin-ler) vb.
182emir tümcesiYüklemi emir kavramı veren tümce : Buraya gel Bu işi birlikte yapın Bunları sen dağıtacaksın vb.
183en az çaba kuralıKonuşmayı kolaylaştırmak amacıyla sözcük içindeki ses benzeşmelerine ve ses düşmelerine sebep olan kural: (hanım+nine) > haminne, (anne+ile) > anneyle, (durur) > -dur, (varır) > var örneklerinde olduğu gibi.
184eril(Derleme.. erillik, erkeklik) Bazı dillerde erkek cinsten sayılan sözcük: Arapçada kâtip, muallim, müdir Fransızcada le livre (kitap) , le mur (duvar) Almancada der Tisch (masa) , der Stuhl (iskemle) vb.
185eski biçim sözcük(Derleme.. kalıntı kelime, arkaik kelime) Çağdaş dil kurallarına aykırı olarak eski biçimini koruyan sözcük: Kaygu, haşmetlu, idük vb.
186eş sesli sözcükler(Derleme.. eşs esli kelimeler, adaş, sesteş) Söylenişi aynı, anlamı ayrı olan sözcükler : Yüz (sayı) , yüz (çehre) kara (renk) , kara (toprak parçası) çay (akarsu) , çay (bitki) yaş (ıslak) , yaş (yaşanan yıl) vb.
187eşanlamlı sözcükler(Derleme.. anlamdaş, eşit anlamlı) Anlamları aynı veya yakın olan sözcükler: Ak ve beyaz, kara ve siyah, yıl ve sene, çehre ve surat vb.
188eşitlik derecesiGibi veya kadar ilgeçleriyle kavramların karşılaştırılıp eşit ölçüde gösterilmesi: Ahmet kadar Ali de çalıştı Ahmet kadar çalışkan çocuk yoktur Ayşe kadar saf kız bulunmaz Dağ gibi adam devrildi gitti Uçak yıldırım gibi gidiyor vb. (bk. üstünlük derecesi) .
189eşitlik eki(Derleme.. gibilik eki, görelik eki) Sözcüğe gibi, göre anlamı katan ek. Türkçede bu kavramları -ce ve -si ekleri verir: Bence (ben-ce) , insanca (insan-ca) , aptalca (aptal-ca) , erkekçe (erkek-çe) , çocuksu (çocuk-su) vb.
190eştitrem(Derleme.. eşit ton, eşton) Konuşmada aynı kalan titrem: Bugün yapılacak çok iş var Dün gezmeye gittik Her gün erken kalkarız vb.
191etken eylem(Derleme., etken fiil) Öznesi belli olan eylem: Ali kediyi çok sever Öğrenciler masayı kırmışlar Ahmet eve geldi Bunu size kaç defa söyledik Ayşe yeni bir elbise almış Bu günlerde çok iyisiniz vb.
192etkici ses(Derleme.. etken ses) Bir sözcükte başka bir sesi etkileyen ses: Ekmekçi sözcüğündeki k ve yurttaş sözcüğündeki birinci t, balıkçı sözcüğündeki k sesi veya evden, odası sözcüğündeki v, a sesleri gibi. (bk. benzeşen) .
193ettirgen çatı(Derleme., ettirgen çatılı fiil) Taşıdığı kavram, bir nesneye aktarılabilen ve geçişli veya geçişsiz eylem kök veya gövdesine -ir-, -tir-, -t- eklerinden birinin veya ikisinin üst üste getirilmesiyle kurulan çatı: İçirmek (iç-ir-mek) , sevdirmek (sev-dir-mek) , söyletmek (söyle-t-mek) , sevdirtmek (sev-dir-t-mek) , söylettirmek (söyle-t-tir-mek) , güldürtmek (gül-dür-t-mek) , yatırtmak (yat-ır-t-mak) , konuşturtmak (konuş-tur-t-mak) vb. (bk. çok çatı) .
194ettirgen eylem(Derleme., ettirgen fiil, ettirgen çatılı fiil) Taşıdığı kavram, bir nesneye aktarılabilen çatılı eylem. Türkçede bu eylem, geçişli veya geçişsiz eylem kök veya gövdelerine -ir-, -tir-, -t-eklerinden birinin veya ikisinin üst üste getirilmesiyle kurulur: Çocuğa ilâcı zor içirdik Bu işi başkasına yaptırtmak gerekir Lütfen kapıyı kapatınız vb.
195eylem(Derleme.. işlev) 'Olumlu veya olumsuz olarak, zaman kavramı taşıyan veya zaman kavramı ile birlikte kişi kavramı veren sözcük. Türkçede bu çeşit sözcükler -me olumsuzluk ekiyle veya çekimli değil sözcüğüyle kullanılır: Sevdi (sev-me-di) , sevmiş, sever, seviyor, sevecek, seve, sevse, sevmeli, sevsin, sevdiydi, sevmişmiş, severse, sevmek, sevme, seviş, seven, sevince, severken, severek yorgunum (yorgun değilim) vb.
196eylem çekim eki(Derleme.. fiil çekim ekleri, işletme eki, tasrif ekleri) Eylem, ya da ad kök veya gövdelerinde zaman kavramıyle birlikte kişi kavramı bildirmek üzere kullanılan ek: I. K. T. -di-m (gel-di-m) -im (çalışkan-ım) 1. K. T. -di-n (gel-di-n) -sın (çalışkan-sın) 3. K. T. -di (gel-di) -dır (çalışkan, çalışkan-dır) 1. K. Ç. -di-k (gel-di-k) -iz (çalışkan-ız) 2. K. Ç. -di-n-iz (gel-di-n-iz) -sın, -iz (çalışkan-sın-ız) 3. K. Ç. -di-ler (gel-di-ler) -lar,-dır-lar (çalışkan-lar,çalışkan-dır-lar) vb.
197eylem çekimiEylem ya da ad kök veya gövdelerine zaman kavramıyle birlikte kişi kavramı bildiren eklerin getirilmesi : Geldim (ge(-d-im) , geldin (gel-di-n) , geldi (gel-di) , geldik (gel-di-k) , geldiniz (gez-di-n-iz) , geldiler (gel-di-ler) hastayım (hasta-y-ım) , hastasın (hastasın) , hasta (hasta-dır) , hastayız (hasta-y-ız) , hastasınız (hasta-sın-ız) , hastalar, hoştadırlar fhosto-lar-dır) vb.
198eylem gövdesi(Derleme., fiil gövdesi, fiil tabanı, fiillik taban) Eylem veya ad kökünden yapım ekleriyle türetilen gövde: Sevdir-(sev-dir-) , sevin - (sev-in-) , seviş- (sev-iş-) evlen- (ev-le-n-) , evlendir-(ev-le-n-dir-) , ever- (ev-er-) vb.
199eylem kökü(Derleme., fiil kökü, işlevlik kök, fiillik kök) Eylem soylu bir sözcüğün bölünemeyen anlamlı kısmı: Sev-, gel-, al-,yap-, yat- vb.
200eylem soylu sözcükGenellikle zaman kavramı veren veya zamanla beraber kişi kavramı da belirten olumlu veya olumsuzu yapılabilen sözcük. Bu çeşit sözcüklerin olumsuzu -me ekiyle kurulur: Geldik (gelmedik) , gelince (gelmeyince) , gelerek (gelmeyerek) , gelen (gelmeyen) , gelmek (gelmemek) , gelme (gelmeme) , geliş (gelmeyiş) ,- gelir (gelmez) vb.
201eylem tümcesi(Derleme.. fiil cümlesi, fiilcil cümle) Bildirme veya isteme kiplerinden biriyle kurulan ve olumsuzu ancak -me ekiyle yapılabilen tümce: Ali geliyor Çiçekler açtı Yarın İstanbul'a gideceğiz Ahmet ders çalışmıyor Sen de gelir misin? Bu durumdan memnun oldunuz mu? vb.
202eylemde karşıt görünümEmir kipi dışındaki isteme kiplerinin, hikâye veya rivayet birleşik zamanlarından biriyle kullanılmasından doğan bazı durumlarda, olumlu çekimlerin olumsuz, olumsuz çekimlerin olumlu kavramlar vermesi. Dilek kipinin hikâyesinde: Gelseydi (gelmedi) , gelmeseydi (geldi) istek kipinin hikâyesinde: Geleydi (gelmedi) , gelmeyeydi (geldi) gereklik kipinin hikâyesinde: Gelmeliydi (gelmedi) , gelmemeliydi (geldi) dilek kipinin rivayetinde: Gelseymiş (gelmemiş) , gelmeseymiş (gelmiş) istek kipinin rivayetinde: Geleymiş (gelmemiş) , gelmeyeymiş (gelmiş) gereklik kipinin rivayetinde: Gelmeliymiş (gelmemiş) gelme-meliymiş (gelmiş) vb.
203eylemden türeme ad(Derleme.. fiilden isim, fiilden türek isim, fiil soyundan isim, fiilden ad, fiilden türemiş ad) Eylem kökünden yapım ekleriyle türetilen ad gövdesi: Sevgi (sev-gi) , gelmek (gel-mek) , söylenti (söyle-n-ti) , gülüşme (gül-üş-me) vb.
204eylemden türeme eylem(Derleme., fiilden fiil, fiil kökünden fiil, fiilden türemiş fiil, fiil soyundan fiil) Eylem kökünden yapım ekleriyle türetilen eylem gövdesi: Sevdir-(sev-dir-) , seviş-(sev-iş-) , sevin-(sev-in-) , sevil-(sev-il-) , sevdirtme-(sev-dir-t-me-) vb.
205eylemlik(Derleme., isim-fiil) Tümleç alan ve ad gibi kullanılan eylemsi : Eve gelmek (gel-mek, gel-me-mek) , yazmak (yaz-mak, yaz-ma-mak) , gelme (gel-me, gel-me-me) , yazma (yaz-ma, yaz-ma-ma) geliş (gel-iş, gel-me-y-iş) , yazış (yaz-ış, yaz-ma-y-ış) vb.
206eylemlikle ikilemeSözcükleri eylemlik biçiminde bulunan ikileme: Oyma oyma dolap, saçma saçma işler, bitmek tükenmek, bıkmak usanmak, yalvarmak yakarmak, barış görüş, değiş tokuş vb.
207eylemsi(Derleme.. fiilimsi, şahıssız fiil sıygası, fiilsi) Olumsuzu yapılan, tümleç alan fakat eylem çekimine girmemiş bulunan sözcük : Eve gitmek (gitmemek) , kitap okumak (okumamak) , güler yüz (gülmez) , okur (okumaz) , seven (sevmeyen) , severek (sevmeyerek) , sevince (sevmeyince) , seve seve (sevmeye sevmeye) vb.
208ezgi(Derleme.. sözün ezgisi) Söylemede sese verilen özel titrem.
209fışırtılı ünsüzFışırtılı bir ses veren sızıcı ünsüz: ş, j vb.
210geçişli eylem(Derleme.. geçişli fiil, geçişli çatılı fiil, nesnel fiil, nesnel eylem) Nesne ile kullanılabilen eylem: Sevmek (okuma-yı sevmek) , görmek (ev-i görmek) , kırmak (cam-ı kırmak) , dökmek (süt-ü dökmek) , yaptırmak (iş-i yaptırmak) vb.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir